Alkalóza - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Alkalóza
 ...

Alkalóza (lat. alcalosis) je porucha acidobázickej rovnováhy, ktorá vzniká na základe zníženia koncentrácie vodíkových katiónov v extracelulárnej tekutine (tekutine obklopujúcej bunky tela) a zvýšením pH nad 7,44.[1][2] Podľa mechanizmu vzniku sa rozlišuje respiračná alkalóza, ktorá je spôsobená nadmerným vylučovaním oxidu uhličitého z organizmu, a metabolická alkalóza, ktorá vzniká nadmerným príjmom alkalických látok, zvýšenými stratami chloridových aniónov alebo draselných katiónov, napríklad pri podávaní diuretík alebo zvracaní.[2]

Typy alkalózy

Bližšie informácie v článkoch: Respiračná alkalóza a Metabolická alkalóza

Alkalóza nastáva v jednom z dvoch typov. Počas respiračnej alkalózy (RAL) je pH vyššie než 7,44 a parciálny tlak oxidu uhličitého v krvi (pCO2) nižší než 4,8 kPa.[3] U metabolickej alkalózy (MAL) je potom pH vyššie ako 7,45 ako sekundárny dôsledok iného metabolického procesu.[4]

Prevencia a odporúčania

Prevencia a vybrané opatrenia na zníženie rizika vzniku alkalózy zahŕňajú

  1. Vyhnutie sa nadmernému užívaniu laxatív, či predávkovaniu diuretikami.
  2. U pacientov, ktorí dostávajú sondovú alebo parenterálnu výživu, je potrebné monitorovať elektrolyty.
  3. Pri silnom a dlhodobom zvracaní je nevyhnutné nasadiť liečbu.
  4. V stresových situáciách sa pokúste reagovať pokojne.
  5. Odporúča sa dbať na zdravú životosprávu.
  6. Dodržiavanie pitného režimu[5]

Potraviny s vysokým obsahom živín a draslíka môžu pomôcť v boji proti nedostatku elektrolytov. Živiny a draslík sa nachádzajú predovšetkým v ovocí a zelenine ako aj v niektorých ďalších potravinách, ako sú: mrkva, banány , mlieko , fazuľa, špenát a iné.

Referencie

  1. DOBROTA, Dušan, a kol. Lekárska biochémia. 2. vyd. Martin : Osveta, 2016. 799 s. ISBN 978-80-8063-444-5. S. 575 – 583.
  2. a b Alkalóza . https://beliana.sav.sk/heslo/alkaloza, 2016, . Dostupné online.
  3. LOVÁSOVÁ, EVA. Poruchy acidobázickej rovnaváhy. http://patfyz.lf.upjs.sk/bakskriptanove/K19.pdf, Neznáme, .
  4. BRINKMAN, JOSHUA .E; SHARMA, SANDEEP. Physiology, Metabolic Alkalosis . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482291/, 2023, . Dostupné online.
  5. GHIMIRE,, SURAJ. Metabolic alkalosis and cystic fibrosis: a case report . https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272638622005169#section-cited-by, 2020, . Dostupné online.
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

čítajte viac o Alkalóza





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk