A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9




Kuchyňa Dominikánskej republiky (špa. Gastronomía de la República Dominicana) je kombináciou španielskej kuchyne, africkej kuchyne a kuchyne domorodých Taínov, v menšej miere bola tiež ovplyvnená francúzskou a arabskou kuchyňou. Medzi základné potraviny Dominikánskej republiky patrí ryža, batáty (sladké zemiaky) a maniok[1]
Príklady dominikánskych jedál
Príklady dominikánskych jedál:[1]
- La bandera (v preklade vlajka), zmes ryže, fazule, duseného mäsa, šalátu a vyprážaných plantainov, často považovaná za národné jedlo Dominikánskej republiky
- Tostones, vyprážané plantainy
- Mangú, plantainová kaša, zvyčajne podávaná na raňajky
- Guanimos, dominikánska obdoba tamales, plnené kukuričné cesto podávané v banánovom liste
- Empanadas de camarón, empanady (pšeničné kapsy) plnené náplňou z kreviet, syra a paradajkovej omáčky španielského typu
- Quipes, dominikánska obdoba libanonského pokrmu kibbeh, guľa z mäsa a bulguru
- Asopao de pollo, dusené kúsky kuracieho mäsa a ryže
- Chicharrón, oškvarky
- Chimichurri burger, sendvič plnený mletým mäsom
- Niño envuelto, plnené kapustové rolky
- Mondongo, držková polievka
- Pica pollo, vyprážané kúsky kuracieho mäsa
Dezerty
- Almibar de frutas – ovocie varené v sirupe, najpopulárnejšie sa nazýva mala rabia a skladá sa z guavy, sladkých banánov a batátov so škoricou
- Arepa – kukuričný a kokosový koláč, dominikánska arepa sa líši od venezuelskej a kolumbijskej arepy
- Bizcocho Dominicano – dominikánska torta využívajúca základný recept na koláč s vanilkou, vajcami, múkou, cukrom, margarínom a sódou bikarbónou, mliekom s pomarančovou šťavou a limetkovou kôrou, ktorý je po dokončení naplnený ananásovým džemom a zamrazený s pusinkami
- Brazo gitano – rolovaný piškótový koláč s guavovou náplňou
- Canquiña
- Dulce de coco tierno – čerstvý kokos pomaly varený s mliekom, cukrom a škoricou
- Dulce de Leche en Tabla – mliečny fondán zvyčajne konzumovaný s ananásovým džemom
- Habichuelas con dulce – sladký fazuľový dezert vyrobený z kokosového mlieka, kúskov sladkých zemiakov atď.
- Jalea de batata – sladký zemiakový puding pomaly varený s korením, cukrom, mliekom a kokosovým mliekom
- Jalao – kokosové makrónky vyrobené z medu a zázvoru
- Palitos de coco – strúhané kokosové lízanky varené s kondenzovaným mliekom, ktoré sa po dokončení sa formujú do malých guľôčok a obaľujú sa v jednoduchom sirupe vyrobenom z cukru, kukuričného sirupu a červeného potravinárskeho farbiva
- Tres leches
- Arroz con leche
- Flan
Príklady dominikánskych nápojov
Príklady dominikánskych nápojov:[1]
- Rum
- Káva
- Pivo
- Mama Juana, bylinný nápoj z rumu, červeného vína a medu
Referencie
- ↑ a b c World Travel Guide . . Dostupné online. (po anglicky)
Iné projekty
Commons ponúka multimediálne súbory na tému Dominikánska kuchyňa
Zdroj
- Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dominikánská kuchyně na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk