A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Kyselina maslová | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Všeobecné vlastnosti | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sumárny vzorec | CH3(CH2)2COOH (C4H8O2) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Synonymá | kyselina butánová kyselina propyl-karboxylová, kyselina butyrová, kyselina maslová | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vzhľad | bezfarebná nepríjemne páchnuca kvapalná látka | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fyzikálne vlastnosti | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Molekulová hmotnosť | 88,1 u | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Molárna hmotnosť | 88,1051 g/mol | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Teplota topenia | -7,9 °C | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Teplota varu | 163,5 °C | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hustota | 1,135 g/cm3 (-43 °C) 0,959 g/cm3 (25 °C) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Rozpustnosť | neobmedzené miešateľná s vodou, etanolom a dietyléterom | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Teplota vzplanutia | 71 - 72 °C | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Teplota vznietenia | 440 °C | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Medze výbušnosti | 2,2 - 13,4% | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Termochemické vlastnosti | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Štandardná entropia | 222,2 J/mol·K | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Merná tepelná kapacita | 178,6 J/mol·K | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ďalšie informácie | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Číslo CAS | 107-92-6 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Číslo UN | 2820 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
EINECS číslo | 203-532-3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Číslo RTECS | ES5425000 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kyselina maslová, systémový názov kyselina butánová, je karboxylová kyselina so štyrmi atómami uhlíka. Jej soli a estery sa nazývajú butanoáty alebo butyráty. Kyselina maslová sa nachádza v skazenom masle (odtiaľ pochádza jej triviálny názov), parmezáne, zvratkoch a pote. Má nepríjemný zápach a ostrú chuť so sladkým „chvostom“ (podobne ako dietyléter). Cicavce s dobrým čuchom (napr. psy) sú schopné ju odhaliť už pri koncentrácii 10 miliardtin, človek až pri koncentrácii nad 10 miliontin. Zo všetkých mastných kyselín vyskytujúcich sa v tukoch má v molekule najmenej atómov uhlíka.
Chemické vlastnosti
Kyselina maslová je mastná kyselina,[1] ktorá sa vo forme esterov vyskytuje v živočíšnych tukoch a rastlinných olejoch. Triacylglycerol kyseliny maslovej tvorí 3 až 4% masla. Pri žltnutí masla sa kyselina maslová hydrolýzou uvoľňuje z väzby na glycerole a spôsobuje nepríjemný zápach takého masla.
Kyselina maslová je dôležitým členom podskupiny mastných kyselín nazvanej mastné kyseliny s krátkym reťazcom[1] (ide o najnižšiu mastnú kyselinu vyskytujúcu sa v tukoch). Je to slabá kyselina s pKa 4,82, podobnou kyseline octovej s pKa 4,76.[2] Podobná sila týchto kyselín vychádza z ich spoločnej koncovej štruktúry -CH2COOH.[3] Čistá kyselina maslová má molaritu 10,9.
Kyselina maslová je olejovitá bezfarebná kvapalina ľahko rozpustná vo vode, etanole a dietylétere. Možno ju oddeliť z vodnej fázy saturáciou soľami (vysolovaním), napríklad chloridom vápenatým. Dichróman draselný a kyselina sírová ju oxidujú na oxid uhličitý a kyselinu octovú, zásaditý manganistan draselný ju oxiduje na oxid uhličitý. Vápenatá soľ, butyrát vápenatý Ca(C4H7O2)2·H2O, je ako jedna z mála pevných látok menej rozpustná v horúcej vode ako v studenej, túto vlastnosť má napríklad ešte hydroxid vápenatý.
Kyselina maslová má štrukturálny izomér nazvaný kyselina izomaslová (2-metylpropanová).
Pozri aj
Referencie
- ↑ a b Mastné kyseliny - Lenka Fialová, Ústav lékařské biochemie 1. LF UK . . Dostupné online. Archivované 2007-06-14 z originálu.
- ↑ Adimix Sodium Butanoate information . . Dostupné online. Archivované 2009-03-26 z originálu.
- ↑ Using the pKa table . . Dostupné online. Archivované 2009-02-08 z originálu.
Iné projekty
Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kyselina maslová
Externé odkazy
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk