Suši - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Suši
Rôzne druhy suši

Suši[1] (jap. 寿司,鮨,鮓,すし) je tradičné japonské jedlo z ryže ochutenej octovou omáčkou a z rôznorodých surových alebo tepelne upravených surovín. Ryža sa uvarí do mäkka a za rýchleho ochladenia sa zmieša s ochutenou zmesou octu a vody. Po vychladnutí tejto základnej ingrediencie sa z nej tvaruje základ pre suši. Vo výsledku si ju môžete samostatne ochutiť podľa chuti sójovou omáčkou

Japonské slovo suši pôvodne znamenalo ľahké ryžové jedlo. Jeho význam sa časom skonkretizoval a označuje kombináciu octom ochutenej ryže (jap. 寿司飯,すしめし suši meši - suši ryža) s inými surovinami (doslovne: jap. ねた neta - materiál).

Charakteristickou surovinou sú hlavne surové ryby (tuniak, losos, makrela) a ikry, plody mora (krevety, chobotnice, kalmáre, ježovky, kraby), zelenina (uhorka, mrkva, avokádo), vaječná omeleta, ale aj tofu alebo huby (šiitake).

Treťou základnou surovinou, ktorá sa používa na prípravu väčšiny druhov suši, sú plátky morských rias nori (jap. 海苔,のり).

Malé reštaurácie špecializované na podávanie suši sa v Japonsku nazývajú sušija (jap. 寿司屋,寿司や).

Druhy suši

Podľa tvaru výsledného produktu rozoznávame:

Nigirizuši
Makizuši
  • nigirizuši (jap. 握り寿司 - suši stlačené v ruke) - valčeky ryže stlačené medzi prstami s plátkom suroviny; ak je surovinou kúsok omelety, býva „priviazaný“ k valčeku prúžkom nori, inak sa riasy pri príprave nigirizuši nepoužívajú
  • makizuši (jap. 巻き寿司 - balené suši) - valcové kúsky suši s priemerom asi 4 cm, krájané z dlhšej rolky, v ktorej je surovina obalená vrstvou ryže a na povrchu plátkom nori
    • futomaki (jap. 太巻き - hrubé maki) - hrubšia verzia s priemerom 6 cm
    • hosomaki (jap. 細巻き - tenké maki) - tenká verzia s priemerom 2 cm
    • gunkan-maki (jap. 軍艦巻 - maki bojová loď) - vonkajší plátok nori prečnieva cez okraj ryžového valčeka ako zábradlie, vytvorený priestor sa plní sypkými alebo drobnými surovinami, najmä kaviárom z lososa
  • temaki (jap. 手巻き - maki do ruky) - kornúty z plátkov nori plnené ryžou a surovinami, nazývajú sa „do ruky“, pretože ako jediné sa jedia rukami a nie paličkami
  • inari-zuši (jap. 稲荷寿司 - plnené suši) - vyprážané taštičky plnené ryžou a surovinami; najčastejšie sú z tofu, ale aj z omelety alebo strúhanej tekvice

Galéria

Referencie

  1. Ako prepisovať z orientálnych jazykov do slovenčiny : Praktická príručka. Ed. Anna Rácová, Martina Bucková, Jozef Genzor. Bratislava : Ústav orientalistiky SAV v Slovak Academic Press, 2018. 134 s. ISBN 978-80-89607-70-9. S. 123.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Suši
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Suši





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk