A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Utopenec (v Česku sa v množnom čísle vyskytuje životná podoba utopenci častejšie než neživotná utopence, v jednotnom zásadne životná: „měl jsem jednoho utopence“) je obľúbený český pokrm studenej kuchyne, často podávaný v krčmách k pivu: špekáčky s cibuľou v sladkokyslom náleve.
Špekáčky sú olúpané a rozkrojené na menšie časti, cibuľa nakrájaná na plátky. Nálev sa varí z vody, octu, soli, cukru a korenia (čierneho, nového korenia). Po vychladnutí sa ním zalejú špekáčky s cibuľou, napchaté najčastejšie do päťlitrového zaváracieho pohára, a nechajú sa stáť minimálne týždeň, lepšie dva, v chlade. Podávajú sa s chlebom.
Základný recept má niekoľko variácií: V niektorých verziách sa dáva aj iná zelenina (pálivá paprika, uhorky, kapusta), ďalšie dochucovadlá do nálevu (horčica, kečup, worcesterová alebo sójová omáčka), existujú aj „rýchli utopenci“ so skráteným časom naloženia.
V čase vstupu Česka do EÚ sa v médiách objavovali správy, že jej hygienické predpisy určujúce rýchlosť spotreby pripravených jedál v hostincoch znemožnia okrem iného aj predaj utopencov, z oficiálnych miest ich však popreli.
Externé odkazy
- Jiří Žáček: Čeští utopenci – satirická báseň prirovnávajúca utopencov k českej národnej povahe
- Óda na utopence (Zákaznícky magazín COOP Centrum 1/2004) – článok s prehľadom variácii receptov, zmienkou o povestiach kolo vstupu do EÚ a údajnom vynálezcovi receptu
- Český rozhlas: Sobotná kuchárka – Ako správne naložiť utopencov (MP3 archívna stiahnutie, stránka so zhrnutým obsahu)
- Zakáže EÚ utopencov, tvarůžky a sviečkovú? iDNES 29. apríla 2003
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Utopenec na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk