A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Krémeš (nem. Cremeschnitte, maď. krémes, poľ. kremówka, napoleonka, róm. cremșnit, cremeș, crempita, srb. krempita / кремпита, bosn. krempita, chorv. kremešna), tiež známy ako vanilkový rez alebo pudingový rez , je dezert bežne spájaný s bývalou Rakúsko-Uhorskou monarchiou. Dezert je populárny najmä v strednej Európe a na Balkáne a existuje v rôznych variáciách, z ktorých všetky obsahujú základ z lístkového cesta a pudingový krém.
Názov a pôvod
Krémeš známy pod mnohými názvami, z ktorých väčšina pochádza z nemeckého cremeschnitte a v doslovnom preklade znamená buď krémový rez alebo v niektorých prípadoch krémový koláč. Podľa historickej sociolingvistiky sa predpokladá, že počiatky krémešu siahajú do zmiešania dvoch kuchýň v rakúsko-uhorskej ríši.
Jeho poľský názov Napoleonka však naznačuje, že tento dezert mohol pravdepodobne pochádzať z francúzskeho mille-feuille, ktorý je známy aj ako Napoleon – ďalšie pečivo, ktorého presný pôvod nie je známy, aj keď jeho moderná podoba bola údajne ovplyvnená vylepšeniami Marie-Antoine Carême, výnimočným a slávnym francúzskym šéfkuchárom.
Napriek tomu, že Napoleon sa skladá z troch vrstiev lístkového cesta, ktoré sa striedajú s dvoma vrstvami krémového cesta, typický krémeš je vyrobený iba z dvoch vrstiev lístkového cesta, ktoré drží pohromade veľké množstvo krému s vanilkovou príchuťou, a niekedy ešte so šľahačkovou polevou.[1]
Krémeš sa najčastejšie len posype práškovým cukrom, ale môže sa poliať aj lesklou a hladkou glazúrou a pekne ozdobiť tradičným dizajnom v tvare šípky. Medzi najobľúbenejšie varianty patrí spomínaná poľská Napoleonka alebo kremówka, ktorá bola známa ako obľúbený dezert pápeža Jána Pavla II., a slovinská kremna rezina, typický dezert z mesta Bled; obľúbené alpské stredisko usadené na brehu rovnomenného jazera. Tento dezert, resp. jeho recept priniesol do miestneho hotela Park v roku 1953 Ištvan Lukačević, šéfkuchár hotelovej cukrárne. Do Bledu prišiel zo Srbska, kde už podobný koláč poznali. V Bosne a Hercegovine, Srbsku a Čiernej Hore je jedlo známe ako krempita, teda niečo ako: „smotanový koláč“. Zvyčajne sa pripravuje tiež z lístkového cesta. Náplň je zvyčajne čistý hustý puding, menej často kombinovaný s krémom z meringue (vyšľahané bielka a cukor). Podobný recept len s náplňou do pusiniek sa volá Šampita.[2][3]
Pozri aj
Externé odkazy
Zdroje
- ↑ Cremeschnitte | Traditional Cake From Austria | TasteAtlas . www.tasteatlas.com, . Dostupné online.
- ↑ Bled: praznovanje ob 10-milijonti kremni rezini . rtvslo.si, . Dostupné online. (po slovinsky)
- ↑ Serbian Custard Slice Recipe - Krem Pita . The Spruce Eats, . Dostupné online. (po anglicky)
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk