A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tomuto článku alebo sekcii chýbajú odkazy na spoľahlivé zdroje, môže preto obsahovať informácie, ktoré je potrebné ešte overiť. Pomôžte Wikipédii a doplňte do článku citácie, odkazy na spoľahlivé zdroje. na cs rovnako bez zdroja |
Bloody Mary (slov. krvavá Mária) je obľúbený koktail namiešaný z vodky, paradajkového džúsu a zvyčajne ďalších korení alebo príchutí, ako worcesterová omáčka, Tabasco, hovädzí vývar alebo bujón, chren, zeler, soľ, čierne korenie, kajenské korenie, citrónová šťava, vaječný bielok a zelerový šalát.
Pôvod
Pôvod tohto koktailu je nejasný. Fernand Petiot tvrdil, že ho vynašiel v roku 1921, keď pracoval v New York Bare, ktorý sa neskôr stal Harry's New York Barom, veľmi známym barom v Paríži. Iná tradícia hovorí, že to bol herec George Jessel (USA), kto vytvoril tento drink okolo roku 1939. Prvá zmienka o Bloody Mary v USA je v stĺpci Lucia Beebea v novinách New York Herald Tribune, vytlačenom v roku 1939 spolu s originálnym receptom: „Najnovší lomcovák George Jessela, ktorý má pozornosť mestských pisateľov, sa volá Bloody Mary: napoly paradajkový džús, napoly vodka.“ Málokto vie, že tento drink je pomenovaný podľa anglickej kráľovnej Márie I., ktorá pre násilné pretláčanie katolíctva dala za 5 rokov svojej vlády popraviť vyše 300 protestantov.
Externé odkazy
- Recept na koktail Bloody Mary, jeho ďalšie varianty a tiež stovky ostatných koktailov
Zdroj
- Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bloody Mary na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk