A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Erytorban sodný | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C6H7NaO6 |
Systematický názov | (2R)-2--4-hydroxy-5-oxo-2,5-dihydrofurán-3-olát sodný |
Synonymá | E316 |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 198,11 g/mol |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | 6381-77-7 |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Erytorban sodný je prídavná potravinárska látka, ktorá sa používa hlavne v mäse, hydine a nealkoholických nápojoch. Z chemického hľadiska je to sodná soľ kyseliny erytorbovej. Pri použití v spracovanom mäse, napríklad hot dogoch, urýchľuje premenu dusitanov na oxid dusnatý, čo umožňuje rýchlejšie nasoľovanie a zachovanie ružovej farby mäsa. Ako antioxidant je štruktúrne podobný vitamínu C (kyseline L-askorbovej), zlepšuje stabilitu chute a pomáha predchádzať tvorbe karcinogénnych nitrózamínov. Pri použití v potravinárstve sa označuje E číslom E316.[1][2]
Vlastnosti
Erytorban sodný je rozpustný vo vode. pH jeho vodného roztoku je medzi 5 a 6. pH 10% roztoku vytvoreného z komerčného erytorbanu sodného môže byť medzi 7,2 a 7,9.[3] V suchej kryštalickej podobe je nereaktívny. Vo vodnom roztoku ľahko reaguje s atmosferickým kyslíkom a inými oxidačnými činidlami, preto je vhodný ako antioxidant.[4]
Použitie
Potravinárstvo
Po tom, čo americká FDA zakázala použitie siričitanov ako konzervantov, sa pre tento účel začali častejšie používať erytorban sodný a kyselina erytorbová v jedlách, ktoré sa majú spotrebovať čerstvé (napr. šaláty). Takisto sa používajú častejšie ako náhrada siričitanov, pretože niektorí ľudia sú na siričitany alergickí.[5] Erytorban sodný sa používa v bolonskej klobáse a niekedy v nápojoch, pečených produktoch a zemiakovom šaláte.[4] Erytorban sodný sa vyrába z cukrov z rôznych zdrojov, ako sú cvikla, cukrová trstina a kukurica.[6][7][8] Erytorban sodný sa zvyčajne vyrába fermentačnými procesmi z D-glukózy baktériou Pseudomonas fluorescens.[9] Väčšina syntéz prebieha cez kyselinu 2-keto-D-glukónovú.[9] Existujú tvrdenia, že erytorban sodný sa vyrába z mletých dážďoviek, avšak to nie je pravda.[10] Predpokladá sa, že pôvod týchto tvrdení je v podobnosti anglických názvov (erythorban sa podobá na slová earthworm, dážďovka, a bait, návnada).[10]
Ostatné
Medzi alternatívne spôsoby použitia patrí vývoj antioxidantov i pre použitie mimo potravinárstva. Táto látka bola napríklad použitá pri vývoji inhibítorov hrdzavenia kovov[11] a bola použitá v aktívnych obaloch.[12] Takisto bolo preukázané, že antioxidačné vlastnosti erytorbanu sodného znižujú tvorbu kyseliny tiobarbiturovej v mrazenom mäse, čím predlžuje jeho trvanlivosť.[13]
Referencie
- ↑ Current EU approved additives and their E Numbers, Food Standards Agency
- ↑ ZDRAVOPEDIA. E316 - Erytorban sodný . Zdravopedia, 2022-11-23, . Dostupné online.
- ↑ The Merck Index. 14th. vyd. : Merck Research Laboratories, 2006. S. Page 890, section 5126.
- ↑ a b IGOE, R. S.. Dictionary of Food Ingredients. Boston, MA : Springer US, 2011. Dostupné online. S. 129.
- ↑ HUI, Y. H.. Handbook of Food Science, Technology and Engineering. : CRC Press, 2006. ISBN 0-8493-9848-7. S. 83-32.
- ↑ Sodium Erythorbate . PMP Fermentation Products, Inc.. Dostupné online. Archivované 2010-01-11 z originálu.
- ↑ Sodium Erythorbate (Archive Copy - Original not available?) . PMP Fermentation Products, Inc.. Dostupné online. Archivované 2010-01-11 z originálu.
- ↑ Sodium erythorbate . . Dostupné online.
- ↑ a b ANDERSEN, FA. Final Report on the Safety Assessment of Ascorbyl Palmitate, Ascorbyl Dipalmitate, Ascorbyl Stearate, Erythorbic Acid, and sodium Erythorbate.. International Journal of Toxicology, 1999, s. 1-26. Dostupné online . DOI: 10.1177/109158189901800303.
- ↑ a b Sodium Erythorbate - is it an earthworm?, Oregon Department of Agriculture
- ↑ Christensen RJ, Steimel LH, Oxygen scavenger for boiler water and method of use. US patent 4,891,141. 1990
- ↑ R. Joven, A. Garcia, A. Arias, J. Medina. Development of an active thermoplastic film with oxygen scavengers made of activated carbon and sodium erythorbate. In: Packaging Technology and Science, Vol 28, No. 2; 01/2015.
- ↑ SILVEIRA ALEXANDRE, Ana Cláudia; CORRÊA ALBERGARIA, Francielly; DOS SANTOS FERRAZ E SILVA, Lara Maria. Effect of natural and synthetic antioxidants on oxidation and storage stability of mechanically separated tilapia meat. LWT - Food Science and Technology, 15 January 2022, s. 112679. Dostupné online . DOI: 10.1016/j.lwt.2021.112679.
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sodium erythorbate na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Šelak
Žltá 2G
Žltá SY
Β-Kryptoxantín
Acesulfám draselný
Acetanhydrid
Aktívne uhlie
Amarant
Amoniak
Anoxomer
Antokyán
Argón
Aspartám
Bentonit
Benzoan sodný
Benzoylperoxid
Benzylalkohol
Betakarotén
Bifenyl
Brilantná čierna BN
Brilantná modrá FCF
Brilantná zelená BS
Bután
Celulóza (organická látka)
Chlór
Chlorid amónny
Chlorid cínatý
Chlorid draselný
Chlorid horečnatý
Chlorid vápenatý
Chlorofyl
Citrát trisodný
Citrát trivápenatý
Difosforečnan
Dihydrogéncitrát sodný
Dihydrogencitrát vápenatý
Dihydrogenfosforečnan sodný
Dusík
Dusičnan draselný
Dusičnan sodný
Dusitan sodný
Erytorban sodný
Etanol
Etylacetát
E číslo
Flavínmononukleotid
Flavoxantín
Glutaman sodný
Glycín
Glycerol
Hélium
Hexakyanoželeznatan draselný
Hexametyléntetraamín
Hliník
Hydrogéncitrát sodný
Hydrogénsíran sodný
Hydrogénuhličitan sodný
Hydrogencitrát vápenatý
Hydrogenfosforečnan vápenatý
Hydrogensíran draselný
Hydrogenvínan draselný
Hydroxid draselný
Hydroxid sodný
Hydroxid vápenatý
Inozinát sodný
Jodid draselný
Jodid vápenatý
Karagén
Karamel
Karmín
Karotén
Kyselina adipová
Kyselina askorbová
Kyselina benzoová
Kyselina chlorovodíková
Kyselina citrónová
Kyselina erytorbová
Kyselina fumarová
Kyselina glutámová
Kyselina jablčná
Kyselina jantárová
Kyselina mliečna
Kyselina mravčia
Kyselina octová
Kyselina propiónová
Kyselina sírová
Kyselina sorbová
Kyselina trihydrogenfosforečná
Kyselina vínna
Kyslík
Lanolín
Manitol
Metylpropán
Mliečnan sodný
Mravčan amónny
Mravčan vápenatý
Niacín
Octan sodný
Oxidy dusíka
Oxid chloričitý
Oxid dusný
Oxid horečnatý
Oxid kremičitý
Oxid siričitý
Oxid titaničitý
Oxid uhličitý
Oxid vápenatý
Pektín
Propán
Propionát draselný
Propionát sodný
Propionát vápenatý
Riboflavín
Sépiolit
Síran amónno-hlinitý
Síran amónny
Síran draselný
Síran draselno-hlinitý
Síran meďnatý
Síran sodný
Síran vápenatý
Sorban draselný
Sorbitol
Striebro
Sukralóza
Talk
Tartrazín
Tetracyklín
Tiosíran sodný
Trietylcitrát
Uhličitan železnatý
Uhličitan draselný
Uhličitan horečnatý
Uhličitan sodný
Uhličitan vápenatý
Vermikulit
Vodík
Zlato
Zoznam prídavných látok v potravinách
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk