A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Erytorban sodný | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C6H7NaO6 |
Systematický názov | (2R)-2--4-hydroxy-5-oxo-2,5-dihydrofurán-3-olát sodný |
Synonymá | E316 |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 198,11 g/mol |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | 6381-77-7 |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Erytorban sodný je prídavná potravinárska látka, ktorá sa používa hlavne v mäse, hydine a nealkoholických nápojoch. Z chemického hľadiska je to sodná soľ kyseliny erytorbovej. Pri použití v spracovanom mäse, napríklad hot dogoch, urýchľuje premenu dusitanov na oxid dusnatý, čo umožňuje rýchlejšie nasoľovanie a zachovanie ružovej farby mäsa. Ako antioxidant je štruktúrne podobný vitamínu C (kyseline L-askorbovej), zlepšuje stabilitu chute a pomáha predchádzať tvorbe karcinogénnych nitrózamínov. Pri použití v potravinárstve sa označuje E číslom E316.[1][2]
Vlastnosti
Erytorban sodný je rozpustný vo vode. pH jeho vodného roztoku je medzi 5 a 6. pH 10% roztoku vytvoreného z komerčného erytorbanu sodného môže byť medzi 7,2 a 7,9.[3] V suchej kryštalickej podobe je nereaktívny. Vo vodnom roztoku ľahko reaguje s atmosferickým kyslíkom a inými oxidačnými činidlami, preto je vhodný ako antioxidant.[4]
Použitie
Potravinárstvo
Po tom, čo americká FDA zakázala použitie siričitanov ako konzervantov, sa pre tento účel začali častejšie používať erytorban sodný a kyselina erytorbová v jedlách, ktoré sa majú spotrebovať čerstvé (napr. šaláty). Takisto sa používajú častejšie ako náhrada siričitanov, pretože niektorí ľudia sú na siričitany alergickí.[5] Erytorban sodný sa používa v bolonskej klobáse a niekedy v nápojoch, pečených produktoch a zemiakovom šaláte.[4] Erytorban sodný sa vyrába z cukrov z rôznych zdrojov, ako sú cvikla, cukrová trstina a kukurica.[6][7][8] Erytorban sodný sa zvyčajne vyrába fermentačnými procesmi z D-glukózy baktériou Pseudomonas fluorescens.[9] Väčšina syntéz prebieha cez kyselinu 2-keto-D-glukónovú.[9] Existujú tvrdenia, že erytorban sodný sa vyrába z mletých dážďoviek, avšak to nie je pravda.[10] Predpokladá sa, že pôvod týchto tvrdení je v podobnosti anglických názvov (erythorban sa podobá na slová earthworm, dážďovka, a bait, návnada).[10]
Ostatné
Medzi alternatívne spôsoby použitia patrí vývoj antioxidantov i pre použitie mimo potravinárstva. Táto látka bola napríklad použitá pri vývoji inhibítorov hrdzavenia kovov[11] a bola použitá v aktívnych obaloch.[12] Takisto bolo preukázané, že antioxidačné vlastnosti erytorbanu sodného znižujú tvorbu kyseliny tiobarbiturovej v mrazenom mäse, čím predlžuje jeho trvanlivosť.[13]
Referencie
- ↑ Current EU approved additives and their E Numbers, Food Standards Agency
- ↑ ZDRAVOPEDIA. E316 - Erytorban sodný . Zdravopedia, 2022-11-23, . Dostupné online.
- ↑ The Merck Index. 14th. vyd. : Merck Research Laboratories, 2006. S. Page 890, section 5126.
- ↑ a b IGOE, R. S.. Dictionary of Food Ingredients. Boston, MA : Springer US, 2011. Dostupné online. S. 129.
- ↑ HUI, Y. H.. Handbook of Food Science, Technology and Engineering. : CRC Press, 2006. ISBN 0-8493-9848-7. S. 83-32.
- ↑ Sodium Erythorbate . PMP Fermentation Products, Inc.. Dostupné online. Archivované 2010-01-11 z originálu.
- ↑ Sodium Erythorbate (Archive Copy - Original not available?) . PMP Fermentation Products, Inc.. Dostupné online. Archivované 2010-01-11 z originálu.
- ↑ Sodium erythorbate . . Dostupné online.
- ↑ a b ANDERSEN, FA. Final Report on the Safety Assessment of Ascorbyl Palmitate, Ascorbyl Dipalmitate, Ascorbyl Stearate, Erythorbic Acid, and sodium Erythorbate.. International Journal of Toxicology, 1999, s. 1-26. Dostupné online . DOI: 10.1177/109158189901800303.
- ↑ a b Sodium Erythorbate - is it an earthworm?, Oregon Department of Agriculture
- ↑ Christensen RJ, Steimel LH, Oxygen scavenger for boiler water and method of use. US patent 4,891,141. 1990
- ↑ R. Joven, A. Garcia, A. Arias, J. Medina. Development of an active thermoplastic film with oxygen scavengers made of activated carbon and sodium erythorbate. In: Packaging Technology and Science, Vol 28, No. 2; 01/2015.
- ↑ SILVEIRA ALEXANDRE, Ana Cláudia; CORRÊA ALBERGARIA, Francielly; DOS SANTOS FERRAZ E SILVA, Lara Maria. Effect of natural and synthetic antioxidants on oxidation and storage stability of mechanically separated tilapia meat. LWT - Food Science and Technology, 15 January 2022, s. 112679. Dostupné online . DOI: 10.1016/j.lwt.2021.112679.
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sodium erythorbate na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Acesulfám draselný
Anoxomer
Benzaldehyd
Bifenyl
Brilantná čierna BN
Brilantná modrá FCF
Chlorid horečnatý
Chlorid vápenatý
Citrát železito-amónny
Citrát amónno-železitý
Citrát trivápenatý
Difosforečnan
Dihydrogencitrát vápenatý
Disodné ribonukleotidy
Dusičnan sodný
Emulgátor
Erytorban sodný
Flavínmononukleotid
Glutaman sodný
Hexametyléntetraamín
Hinokitiol
Hydrogencitrát vápenatý
Inozinát sodný
Jodid draselný
Jodid vápenatý
Kaolín
Karagén
Kurkuma pravá
Kvasinka
Kyselina adipová
Kyselina erytorbová
Kyselina jablčná
Kyselina jantárová
Kyselina octová
Kyselina propiónová
Manitol
Mliečnan sodný
Oxid chloričitý
Peroxodisíran draselný
Polyetylénglykol
Propán-1,2-diol
Propionát draselný
Propionát sodný
Propionát vápenatý
Síran amónny
Síran draselno-hlinitý
Sorbát
Sorban draselný
Sorbitol
Sukralóza
Trietylcitrát
Zoznam prídavných látok v potravinách
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk