A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Gouda | |
| |
Krajina pôvodu | Holandsko |
---|---|
Mlieko | kravské |
Typ | polotvrdý, varený a lisovaný s prírodnou kôrou |
Obsah tuku | 48% |
Zrenie | 1 mesiac až 2 roky |
Výraznosť | mierna až stredne silná |
Víno | chuťovo výrazné syrah alebo širaz |
Gouda je polotvrdý syr z provincií Zuid-Holland a Utrecht v Holandsku.
Syr sa tradične formuje do ploských bochníkov v tvare kolesa, má tenkú žltú kôru a je obalený do parafínového vosku. Mladý syr má pevné svetložlté cesto, posiate malými nepravidelnými vzduchovými bublinami a občas aj veľkými dierami. Syr je mäkký a pružný, s maslovou arómou pripomínajúcou topený syr. Vo veľmi miernej chuti je cítiť fondán s orieškami. Ako syr dozrieva, jeho kôra hrubne a cesto tmavne a tvrdne, najmä na okrajoch. Príchuť dozrieva a dáva syru oveľa robustnejšiu chuť. Zrelý syr chutí slano s lahodnou ovocnou príchuťou a sladkým zakončením. Syr zrejúci dlhšie ako dva roky má silnú príchuť karameliek.
Na goudu sa používa pasterizované mlieko. Hotový syr sa namáča do vosku, aby sa predĺžil jeho skladovací čas. Povrchový vosk má rozličné farby a niekedy poukazuje na prítomnosť prísad v syre, napríklad byliniek (zelený vosk) alebo celej rasce (oranžový vosk). Niektoré dozreté goudy majú čierne voskovanie.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Gouda (syr)
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Čierny cesnak
Ďumbier (korenie)
Ľubovnianka (minerálna voda)
Ľutenica
Šúľance
Šľahačka (jedlo)
Šafran siaty
Šampanské
Škorica
Špáradlo
Špageta
Špagety
Žemľovka
Žervé
Židovská kuchyňa
Aníz (korenina)
Ano, šéfe!
Aperitív
Arašidové chrumky
Badián (korenie)
Biela čokoláda
Bosniak (pečivo)
Bravčové mäso
Brie (syr)
Bromatológia
Bruschetta
Bryndzová nátierka
Bryndzové halušky
Caffellatte
Camembert
Cesto
Cestovina
Chalva
Chlorid sodný
Curuba
Dezert
Držková polievka
Dulce de leche
Dvojslivka
Eidamský syr
Európska vegetariánska únia
Fašírka
Frutariánstvo
Gastronómia
Gouda (syr)
Grécky jogurt
Gyros
Halušky
Hamburger
Horčica (potravina)
Hrach
Hrach siaty
Hrniec
Instantná káva
Japonská kuchyňa
Jogurt
Kašrut
Kakao
Kapustnica
Kapustové halušky
Karí
Kaviár
Kebab
Kentucky Fried Chicken
Klinčekovec voňavý
Klobása
Koláč
Korenie
Kuchárske umenie
Kukuričné lupienky
Kukurica
Kumkvat
Kvások
Kyseľ (ruský pokrm)
Liatinový hrniec
Liptauer
Loj
Múka
Mangostána (ovocie)
Marlenka
Mascarpone
Maslo
McDonald's
Mitická
Moccacino
Motel
Mozzarella
Mrvenička
Muškátový kvet
Nugát
Oštiepok
Ocot
Oliva (plod)
Omáčka
Oscypek
Ovocie
Párok v rožku
Palina dračia
Paprika ročná
Parenica
Parmezán
Parve
Perník
Piškóta
Pirohy
Pizza quattro formaggi
Pochutina
Podpecník
Polievka
Pomaranč
Potravina
Provensalská zmes
Puding
Rámen
Rýchle občerstvenie
Rambután (ovocie)
Rasca (korenie)
Repa obyčajná
Rezeň
Riad (jedlá)
Rožok (druh pečiva)
Sacherova torta
Segedínsky guláš
Seitan
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov
Someliér
Srvátka
Sterilizácia (potravinárstvo)
Strukovina
Suflé
Surimi
Suvlaki
Syr
Tanier
Tarhoňa
Tatárska omáčka
Teľacie mäso
Tempe
Tepelná úprava potravín
Tiramisu
Tlakový hrniec
Tofu
Tortilla de patatas
Tostones
Tvaroh
Umývanie riadu
Utopenec
Varené víno
Vavrín pravý
Vegánstvo
Viedenský rezeň
Wasabi
Zelenina
Zeler
Zemiakové hranolčeky
Zemiakové lupienky
Zmrzlinový pohár
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk