A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Amaretto | |
Fľaša Amaretto Di Saronno | |
Pôvod | Taliansko |
---|---|
Kategória | Ovocný likér |
Obsah alkoholu | 28 % |
Použitie | Pije sa čistý ako digestív a často sa pridáva do kávy, zmrzliny či tiramisu. |
Amaretto (zdrobnenina z tal. amaro, horký) alebo aj amareto je taliansky ovocný likér, ktorý má sladko-horkú, trpko-sladkú chuť s mandlovou vôňou.
Zloženie
Likér sa vyrába z mandlí, marhuľových jadier, bylín, vanilky a korenia. Obsahuje 28% alkoholu. Najstaršie originálne Amaretto je značky Di Saronno. História likéru Amaretto sa datuje od roku 1525.
Podáva sa napríklad ako digestív ku káve.[1]
Referencie
- ↑ KELBOVÁ, Miloslava. Encyklopedie nápojů. Praha : Grada, 1996. ISBN 80-900250-8-0. Kapitola A, s. 11.
Literatúra
- Lexikon aperitivů a digestivů. ISBN 80-7234-570-2
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Amaretto
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Amaretto na českej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Amaretto
Baldovská
Bobelinė
Bourbon (whisky)
Budiš (minerálny prameň)
Calvados (nápoj)
Chartreuse (likér)
Demänovka (likér)
Fatra (minerálna voda)
Fernet
Finlandia Vodka
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk