Čedar - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Čedar
Čedar (Cheddar)
Cheese 48 bg 060106.jpg

Krajina pôvoduAnglicko
Mliekokravské
Typtvrdý tlačený syr obalený v gázovine
Obsah tuku45 až 48%
Zrenie3 mesiace až 3 roky
Výraznosťmierna až silná
Vínochianti alebo kalifornský Zinfandel

Čedar je tvrdý syr pochádzajúci z juhozápadného Anglicka (pôvodom z obce Cheddar), kde dozrievajú v jaskyniach. Tento syr má tradične tvar valcovitých bochníkov vážiacich 27,5 kg. Jednotlivé bochníky sa obväzujú, aby získali tvrdú sivohnedú kôru. Syry dozrievajú 6 až 18 mesiacov.

Čedar má hladkú a dosť tvrdú štruktúru, nie je ohybný ani drobivý. Cesto je zlatožlté, vekom postupne tmavne. Chuť mladého syra je dosť nevýrazná a orechovo-sladkastá, často v nej cítiť jemnú slanú príchuť. Ako syr dozrieva, chuť sa stáva silnou a plnou, nadobúda vynikajúcu orieškovú príchuť. Staršie syry majú chuť silnej slanej kyslosti. Po roku a viac sa na syre vytvárajú malé chrumkavé kryštáliky kazeínu.

Čedar sa vyrába ako z nepasterizovaného, tak aj z pasterizovaného plnotučného mlieka. Na vytvorenie tvarohu sa používa iniciačná kultúra a neskôr syridlo. Hotový tvaroh sa melie na kúsočky veľkosti hrášku a potom sa pomaly zohrieva. Po odtečení srvátky vytvorí tvaroh jednoliatu masu, ktorá sa nakrája na hrubé bloky. Bloky sa ukladajú na seba a naklonia sa, aby odtiekol zvyšok srvátky. Takto vyzerá proces čedarovania syra, ktorý dáva syru jeho špecifickú štruktúru. Nakoniec sa tvaroh znova rozomelie, osolí a vloží do špeciálnych foriem, v ktorých sa potom lisuje.

V súčasnosti okrem pravého čedaru vyrábajú mnohé veľké syrárne syr s celou škálou rozmanitých prísad: rascou, celým korením, pivom, cesnakom, petržlenovou vňaťou, orieškami, hrozienkami alebo sladkou nakladanou zeleninou.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Čedar


Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Čedar





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk