A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Riad je súhrnné označenie pre nádoby a nástroje, ktoré slúžia na prípravu alebo konzumáciu jedál, nápojov a iných potravín.
Druhy
V gastronómii rozlišujeme biely a čierny riad. Toto označenie však dnes neznamená farbu porcelánu, skla, kovu alebo iného materiálu, z ktorého je riad vyrobený, ale slúži na rozdelenie riadu podľa toho, či sa používa na prípravu jedál alebo na ich konzumáciu.
Biely riad
Biely riad sú predmety, ktoré používa hosť alebo iný stravník sú to (taniere, poháre, hrnčeky a šálky, misy, misky, príbory, tácky atď.).
Čierny riad
Čierny riad slúži na prípravu pokrmu, vo všeobecnosti ho používajú kuchári. Nádoby na prípravu jedál sú napríklad: gastronádoba, hrnce, panvice, pekáče, na zakrytie nádob slúžia pokrievky.
Nástroje na mechanické spracovanie, miešanie alebo naberanie surovín a jedál sú napríklad nože a iné rezačky a rezné nástroje, strúhadla, mlynčeky, krájače a rozmačkávače, mixéry, šľahače a metly, dosky, valčeky, paličky, formy na pečenie alebo vykrajovanie, varechy a miešačky, naberačky, sitká a cedidlá.
Ďalšími nástrojmi potrebnými často na prípravu surovín, jedál alebo nápojov sú otvárače nádob, hlavne konzerv, pohárov a fliaš. Podobný účel majú luskáčiky na orechy.
Ešus je jedálenská miska na poľné stravovanie, ktorá základný účel má podobný bielemu riadu, no je prispôsobená aj na priamu tepelnú úpravu jedla. Podobne kanvica sa podľa druhu používa buď len na prípravu nápojov, alebo aj na ich podávanie; v kanviciach sa niekedy servírujú aj omáčky.
Pozri aj
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Riad (jedlá)
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nádobí na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk