Datle - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Datle
Datle dozrievajúce na datľovej palme

Datľa je druh ovocia, ktoré rastie na datľovníku obyčajnom (Phoenix dactylifera). Ide o tmavohnedé oválne plody dlhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm, ktoré sú charakteristické nízkym obsahom vody a naopak až zo 70 % sú tvorené sacharidmi. Datle sú bohatým a významným zdrojom draslíka, chlóru, železa a vitamínov B.[1][2] Ide o bohatý a rýchly[2] energetický zdroj pre ľudský organizmus.

V subtropických a púštnych oblastiach ako je napríklad Severná Afrika a Blízky východ ide o jednu zo základných zložiek tunajšej potravy. Medzi najväčších producentov datlí na svete patrí Tunisko, Irak, Egypt, Španielsko a Maroko,[3] pestujú sa súčasne aj v Indii, Pakistane, Kanárskych ostrovoch a aj v Kalifornii, kam boli človekom po osídlení Ameriky rozšírené.[2]

Datle sa konzumujú prevažne vysušené, čo zlepšuje ich trvanlivosť, čo bolo hojne predtým využívané beduínmi a karavánami križujúcimi nehostinné púšte. V niektorých kultúrach sa súčasne verí, že datle majú afrodiziakálne účinky.[3] Najmä v arabských krajinách sú datle súčasťou každodennej kuchyne, podávajú sa spravidla zlisované do bochníka tzv. adsum alebo sa pečú na masle.[3]

Pôvod

Podobne ako figy pochádzajú datle z oblasti Prednej Ázie, presnejšie z oblasti Mezopotámie.[3] Odtiaľ sa datľová palma vplyvom človeka úspešne rozšírila do rozsiahlych suchých a teplých oblastí, kde je hojne pestovaná. Odhaduje sa, že datle sú človekom pestované dlhšie ako 5 tisíc rokov a píše sa o nich v Biblii aj v Koráne.[3]

Produkcia

Desať najväčších svetových producentov datlí za rok 2005

(1 000 ton)

Irak Irak 7 170,00
Saudská Arábia Saudská Arábia 4 970,49
Egypt Egypt 1 170,00
Irán Irán 880,00
Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty 760,00
Alžírsko Alžírsko 516,29
Pakistan Pakistan 496,58
Sudán Sudán 328,20
Líbya Líbya 150,00
Čína Čína 130,00
Svet celkom 16 696,56
Zdroj údajov: Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO)[4]
Produkcia datlí podľa krajín

V roku 2005 produkovalo desať najväčších producentov datlí takmer 17 miliónov ton tohto ovocia. Najväčším producentom bol Irak, avšak v niektorých arabských krajinách je až 90 % produkcie spotrebovaných v krajine pôvodu, kde sú datle tiež používané ako potrava pre zvieratá. Medzi exportérov datlí na európske trhy potom patria predovšetkým severoafrické krajiny, ako napr. Tunisko a Alžírsko.

Hoci existuje takmer tristo rôznych druhov (v skutočnosti kultivarov) datlí, na európskych trhoch je najčastejší druh Deglet Noor, pestovaný najmä v Tunisku a Alžírsku.

Veľkú a dlhodobú históriu v produkcii datlí malo aj Maroko. Vyvážalo rôzne druhy datlí, mäkké a mäsité, vrátane druhu Medjool. V 19. storočí však Maroko postihla epidémia, ktorá zničila väčšinu tamojších palmových hájov. Niektoré z rastlín boli zachránené a znovu vysadené v južnej Kalifornii, čo je dôvod prečo sa do Európy dovážajú aj americké datle.

Vplyv na zdravie

Podľa výskumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center pri Izraelskom technologickom inštitúte (Technion) v Haife, datle, aj napriek svojej veľkej sladkosti, nezvyšujú hladinu glukózy v krvi a pomáhajú chrániť pred upchávaním tepien (ateroskleróza).[5]

Datle majú zo všetkého ovocia zrejme najvyššiu energetickú hodnotu. Uvádza sa, že z libry (453 g) datlí získa ľudské telo 1 130 – 1 275 kalórií. Datle sú bohaté na draslík a chudobné na sodík.

Priemerný obsah látok a minerálov

Sušené datle na trhovisku

Tabuľka udáva dlhodobo priemerný obsah živín, prvkov, vitamínov a ďalších nutričných parametrov zistených v surových datliach.[6]

Zložka Jednotka Priemerný obsah Prvok (mg/100 g) Priemerný obsah Zložka (mg/100g) Priemerný obsah
Voda g/100 g 60,7 Na 7 vitamín C 14
Bielkoviny g/100 g 1,5 K 410 vitamín D 0
Tuky g/100 g 0,1 Ca 24 vitamín E -
Cukry g/100 g 31,3 Mg 24 vitamín B6 0,12
Celkový dusík g/100 g 0,24 P 28 vitamín B12 0
Vláknina g/100 g 1,8 Fe 0,3 karotén 0,04
Mastné kyseliny g/100 g stopy Cu 0,12 tiamín 0,06
Cholesterol g/100 g 0 Zn 0,2 riboflavín 0,07
Energia kJ/100 g 530 Mn 0,2 niacín 0,7

Referencie

  1. Zdraví na dlani - datle . . Dostupné online.
  2. a b c Datle - ovoce rajských zahrad . . Dostupné online.
  3. a b c d e Exotické ovoce - datle . . Dostupné online.
  4. SIEGEL-ITZKOVICH, Judy. Make a date with dates to protect your arteries . Ynetnews, 2009-9-8, . Dostupné online. (anglicky)
  5. McCance a Widdowson's: The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Datle na českej Wikipédii.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Datľa

Externé odkazy


Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Datle

Čeleď
Čeleď (rozcestník)
Česká Wikipedie
Český ráj
Čtverec
čeleď
Řád (biologie)
Říše (biologie)
Španělská chřipka
Život
Žula
Afrika
Algebra
Anorganické názvosloví
Arabský poloostrov
Aralské jezero
Arrheniova teorie kyselin a zásad
Asfalt
Asfaltový beton
Austenit
Automobil
Autoritní kontrola
Březulovité
Beketovova řada kovů
Beton
Biogenní prvky
Biologická klasifikace
Biologická nomenklatura
Bobovité
Bobuľa (rozlišovacia stránka)
Bobule
Bobule?oldid=5222136
Brønstedova–Lowryho teorie kyselin a zásad
Brouci
Brukev řepka
Cement
Chemie
Chromatografie
Chuť
Citrus
Dřevina
Datle
Diskriminant
Diskuse s wikipedistkou:Meloun1212
Diskuse s wikipedistou:Draceane
Diskuse s wikipedistou:Dvorapa
Diskuse s wikipedistou:Hagar
Diskuse s wikipedistou:Ioannes Pragensis
Diskuse s wikipedistou:Ján Kepler
Diskuse s wikipedistou:Mojmir13
Diskuse s wikipedistou:Moson81
Diskuse s wikipedistou:OJJ
Diskuse s wikipedistou:Petr Karel
Diskuse s wikipedistou:Sokoljan
Diskuse s wikipedistou:Týnajger
Diverzita
Doména (biologie)
Druh
Druhá odmocnina
Dvoukřídlí
Elektrický náboj
Encyklopedie
Ferit
Fourierova transformace
Gemeinsame Normdatei
Granátové jablko
Hacker
Haustorium (rostliny)
Herbář
Hierarchie
Hlavní strana
Hora
Hostitel
Hydnora
Infekční mononukleóza
Izotop
Jícen
Jihovýchodní Asie
Kamenec
Kategorie:Čas
Kategorie:Články podle témat
Q35409#identifiers|Editovat na Wikidatech
Ríbezľa
Rod (biologie)
Rostliny
Síla kyselin
Savci
Semeno
Smyslová soustava
Smyslová soustava člověka
Soubor:Biological classification L Pengo-cs.svg
Soubor:Hydnoraceae (Hydnora esculenta) parasitic flower plant of Fabaceae (9612696627).jpg
Soubor:Kostel Proměnění Páně (Chlum).JPG
Soubor:Wiki letter w.svg
Speciální:Kategorie
Speciální:Nové stránky
Speciální:Příspěvky/Draceane
Speciální:Statistika
Symbiotické vztahy mravenců
Třída (biologie)
Taxon
Taxonomická kategorie
Tichý oceán
Tramvaj
Uzemňovací soustava
Wiki
Wikicitáty:Hlavní strana
Wikidata:Hlavní strana
Wikiknihy:Hlavní strana
Wikimedia Česká republika
Wikipedie:Údržba
Wikipedie:Časté chyby
Wikipedie:Často kladené otázky
Wikipedie:Článek týdne
Wikipedie:Článek týdne/2023
Wikipedie:Autorské právo#Publikování cizích autorských děl
Wikipedie:Citování Wikipedie
Wikipedie:Dobré články
Wikipedie:Dobré články#Portály
Wikipedie:Kontakt
Wikipedie:Nejlepší články
Wikipedie:Nositelé Rozšiřovatelova řádu
Wikipedie:Pahýl
Wikipedie:Požadované články
Wikipedie:Pod lípou
Wikipedie:Portál Wikipedie
Wikipedie:Potřebuji pomoc
Wikipedie:Průvodce
Wikipedie:Seznam jazyků Wikipedie
Wikipedie:Velvyslanectví
Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Články k recenzi
Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Články k rozšíření
Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Články k rozšíření#c-Draceane-2020-04-24T08:55:00.000Z-Geografie
Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Články k rozšíření#c-Draceane-2020-04-24T08:55:00.000Z-Geografie-1
Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Články k rozšíření#c-Draceane-2020-04-24T08:55:00.000Z-Geografie-2
Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Články k rozšíření#c-Draceane-2020-04-24T08:55:00.000Z-Geografie-3
Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Články k rozšíření#c-Ján Kepler-2022-04-02T06:43:00.000Z-Geologie
Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Pišme spolu
Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Recenzenti podle oborů
Wikipedie:Zajímavosti
Wikipedie:Zajímavosti/2023
Wikipedie:Zdroje informací
Wikipedie:Zkratka názvu stránky
Wikipedista:Draceane
Wikipedista:Dvorapa
Wikipedista:Hagar
Wikipedista:Ioannes Pragensis
Wikipedista:Ján Kepler
Wikipedista:Mojmir13
Wikipedista:Moson81
Wikipedista:OJJ
Wikipedista:Petr Karel
Wikipedista:Sokoljan
Wikipedista:Týnajger
Wikipedistka:Meloun1212
Wikislovník:Hlavní strana
Wikiverzita:Hlavní strana
Wikizdroje:Hlavní strana
Wikizprávy:Hlavní strana
Zelenina
Zoologie




Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk