A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Čašník (čašníčka aj servírka) je zamestnanec, obsluhujúci hostí v gastronomickom zariadení.[1] Gastronomické zariadenia predstavujú reštaurácie, vinárne, hostince, kaviarne a iné. Väčšinou pracuje na zmeny. Často sa vyžaduje znalosť aspoň jedného svetového jazyka. Čašníci sú obvykle jediné osoby reštaurácií, ktoré prichádzajú do priameho styku s hosťami, preto sú pre zariadenia veľmi dôležití. Zodpovedajú za spokojnosť zákazníkov. Je dôležité, aby boli čestní, dodržiavali osobnú hygienu, mali kultivované spoločenské správanie a vedeli rýchlo a zručne obsluhovať.
O profesii
Na povolanie čašníka pripravujú študentov hotelové akadémie, kde po 3-ročnom štúdiu majú možnosť získať výučný list v odbore čašník-kuchár. Okrem toho existuje množstvo kurzov, po absolvovaní ktorých účastníci získavajú potrebné vedomosti na vykonávanie tejto profesie. Profesionálny, priateľský a zdvorilý čašník, či čašníčka sú zvyčajne znak prvotriednych služieb.
Práca čašníka zahŕňa viacero činností. Začína sa pri prijímaní a usádzaní hostí. Ďalšou úlohou je prijatie objednávky, pričom musí byť schopný hosťom poradiť pri výbere pokrmov a nápojov. V ich náplni práce je nielen podávanie a vydávanie pokrmov, no v prípade potreby aj dokončenie prípravy jedál pri stole (flambovanie, porciovanie a podobne). Následne má na starosti aj účtovanie tržieb hosťom, keď často prijíma šeky alebo úverové karty a teda má dohľad nad vedením pokladne. Prípadné reklamácie sú taktiež odovzdávané prostredníctvom neho. Jednou z najdôležitejších vlastností čašníka je komunikatívnosť.
Čašník má na starosti nielen činnosti, ktoré vykonáva v styku s hosťami. Spolupracuje pri zostavovaní jedálneho lístka. Obsluhuje a udržuje výčapné zariadenie, ošetruje a nalieva nápoje. Pokiaľ v reštaurácií nemajú barmana, ktorého úlohou je výroba miešaných nápojov podľa receptúr, čašník preberá aj túto prácu a nápoje následne podáva. Občas je jeho úlohou aj pripravovať minútky, šaláty a múčniky. Zúčastňuje sa aj na aranžovaní miestností a tabúľ. Zahŕňa to prestieranie príborov, tanierov, pohárov. Musí ovládať etiketu na slávnostných akciách, keďže je ich súčasťou.
Výzor
Najčastejšia uniforma čašníkov a čašníčok sú čierne topánky, čierne nohavice, sukňa a biela košeľa, alebo blúzka.
Plat
Podľa agentúry Merces (profesional salary monitor) bol priemerný plat čašníkov na Slovensku v roku 2010 488€.[2] No nezahŕňa to ostatné finančné odmeny, na ktorých sa plat čašníka vo väčšine prípadov zakladá, predovšetkým prepitné. To je pre čašníkov istý druh motivácie, lebo je priamo úmerné prístupu k zákazníkom.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Čašník
Referencie
- ↑ Čašník- servírka. 2010. Dostupné online.
- ↑ Priemerný plat pre pozíciu. 2010. Dostupné online.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk