Panettone - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Panettone
Prekrojený chlieb panettone

Panettone je taliansky sladký chlieb pôvodom z Milána (v milánskom dialekte sa mu hovorí paneton),[1] ktorý sa v Taliansku zvyčajne podáva na Vianoce. Počas vianočných sviatkov je dnes panettone tradičný aj vo viacerých krajinách Južnej Ameriky.

Panettone má tvar kupoly a je zvyčajne 12 až 15 cm vysoký (pokiaľ váži 1 kg). Do cesta sa bežne pridáva kandizovaný pomaranč, citrónová kôra a (suché) hrozienka. Panettone môže byť aj bez prísad alebo napríklad s čokoládou. Podáva sa nakrájaný na vertikálne kúsky spoločne s teplými nápojmi alebo sladkým vínom či likérmi ako amaretto. V niektorých talianskych regiónoch sa podáva s crema di mascarpone, niekedy so zabaione.

História

Na začiatku 20. storočia dvaja milánski pekári začali s výrobou panettone vo veľkom. V roku 1919 začal Angelo Motta s výrobou svojej typickej značky pečiva. Bol to tiež Motta, kto zrevolucionalizoval tradičný panettone a dal mu kopulovitý tvar vďaka trojitému kysnutiu cesta (asi 20 hodín), čím docielil aj typické ľahké štruktúry cesta. Recept okolo roku 1925 prevzal ďalší pekár, Gioacchino Alemagna, ktorý taktiež začal s výrobou vlastnej značky panettone, ktorá existuje dodnes. Konkurencia oboch pekárov pomohla priemyselnej výrobe panettone. Výsledkom ostrej konkurencie bolo to, že na konci 2. svetovej vojny bolo panettone tak lacné, že sa stalo najobľúbenejšou vianočnou sladkosťou v krajine. Talianski imigranti do Argentíny, Brazílie a Peru so sebou priniesli svoju lásku k panettone.

Firma Nestlé kúpila na konci deväťdesiatych rokov obe značky, ale Bauli,[2] talianska pekárska spoločnosť z Verony, od Nestlé značky Motta a Alemagna odkúpila.[3]

Referencie

  1. Cherubini, Francesco (1841) Vocabolario milanese-italiano, Vol. 3, p. 164.
  2. Saatchi. Bauli: pandoro, panettone, colomba, dolci a lievitazione naturale, merende, cioccolato . Bauli.it, . Dostupné online. Archivované 2012-08-13 z originálu.
  3. Shaun Weston. News | Bauli acquires Motta and Alemagna from Nestlé . FoodBev.com, 2009-08-01, . Dostupné online.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Panettone

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Panettone na českej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Panettone






Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk