A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Podľa názoru niektorých redaktorov by tento článok mal byť spojený s článkom Bedrovník anízový. Ak s tým nesúhlasíte, vyjadrite sa, prosím, v diskusii. |
Tomuto článku alebo sekcii chýbajú odkazy na spoľahlivé zdroje, môže preto obsahovať informácie, ktoré je potrebné ešte overiť. Pomôžte Wikipédii a doplňte do článku citácie, odkazy na spoľahlivé zdroje. |
Aníz je korenina z bedrovníka anízového. Je príbuzný rasci alebo feniklu. Ako korenina sa často používa pri dochucovaní rôznych alkoholických nápojov (napríklad grécke ouzo alebo anízovka). Používa sa aj na dochutenie rybacích polievok a morských produktov. Používa sa pri výrobe zákuskov zvaných anízky.
Rozšírenie
Pochádza zo stredného východu. Aníz sa pestuje na Balkánskom polostrove, v Španielsku, Turecku a v Mexiku.
Využitie
Plod zelenosivej, sivožltej alebo sivohnedej farby sa používa ako korenie a na liečebné účely. Zbiera sa v auguste až septembri, plody sa nechajú dozrieť, suší sa v tenkých vrstvách. Pri zbere v prírode je možnosť zámeny s jedovatým bolehlavom. Zrelý aníz aromatický vonia a má korenistú, mierne sladkú chuť. Vôňu dodáva éterický olej, v ktorom je hlavnou zložkou antenol. Na liečebné účely sa využíva najmä nálev, menej čistý éterický olej. V prípade predávkovania olejom môže dôjsť k opuchu mozgu a pľúc.
Aníz je výborný prostriedok na odkašliavanie. Žuvanie semien anízu zabraňuje zapáchajúcemu dychu. V tráviacom trakte pôsobí spasmolyticky. Jeho použitie je vhodné aj v pediatrii. Podporuje tvorbu materského mlieka, do ktorého sa jeho účinky tiež prenášajú. Zvyšuje tvorbu žlče, urýchľuje trávenie. Pôsobí proti tvorbe žalúdočných kŕčov.
Aníz má veľké využitie v potravinárstve. Dáva sa do pečiva, do chleba, do zaváranej repy, červenej kapusty. Hodí sa aj do jablčno-hruškového kompótu. Štipka anízu je vhodná k šampiňónom a k rybám. Je súčasťou mnohých koreniacich prísad. V indickej a čínskej kuchyni sa dáva aj do mäsitých pokrmov. Vyrábajú sa z neho likéry a čaje.
Iné projekty
- Wikislovník ponúka heslo aníz
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk