A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Kyselina glutámová | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C5H9NO4 |
Systematický názov | kyselina (2S)-2-aminopentándiová |
Synonymá | glutamát, E 620, glutaman |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 147,130 g/mol |
Teplota topenia | 247–249 °C |
Hustota | 1,538 g/cm3 |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | L: 56-86-0 L/D: 617-65-2 |
SMILES | C(CC(=O)O)(C(=O)O)N |
3D model (JSmol) | Interaktívny 3D model |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Kyselina glutámová (skratka Glu alebo E[1]) je kódovaná neesenciálna aminokyselina. Jej soli sa nazývajú glutamany a jej konjugovaná zásada sa nazýva glutamát. Používa sa v potravinárstve, kde má označenie E 620.[2]
Vlastnosti
Vzhľadom na prítomnosť dvoch karboxylových skupín (–COOH) v molekule vykazuje slabú kyslú reakciu, preto sa radí ku kyslým aminokyselinám. Má stereocentrum a existujú dve formy tejto kyseliny, a to kyseliny L-glutámová a D-glutámová, ktoré majú rovnaké fyzikálne vlastnosti s výnimkou optickej aktivity. V živých organizmoch sa nachádza len L-forma.
Jej bárnatá a zinočnatá soľ sú zle rozpustné vo vode, čo sa využíva k jej oddeleniu od zmesi iných aminokyselín.[chýba zdroj
Funkcia v organizme
Kyselina glutámová sa podieľa na metabolizme tukov, zohráva dôležitú úlohu v detoxikácii amoniaku v organizme. Podieľa sa na prenose iónov draslíka medzi krvným obehom a mozgovým tkanivom.[chýba zdroj
Metabolizmus
Glutamát vzniká prenosom aminoskupiny z α-ketoglutarátu:
- α-ketoglutarátu + NH3 ⇌ glutamát
Zdrojom aminoskupiny je zvyčajne iná aminokyselina, ktorá sa v procese mení na ketokyselinu.[3] α-ketoglutarát vzniká v citrátovom cykle.
Glutamát je dôležitým prekurzorom pre mnoho ďalších reakcií. Syntetizujú sa z neho napríklad aminokyselina prolín a arginín. Ich syntéza prebieha i v živočíšnych bunkách, takže žiadna z týchto aminokyselín nie je esenciálna.[3]
Fixácia dusíka
U fotosyntetických prokaryotov a eukaryotov má glutamát dôležitú úlohu pri fixácii dusíka. V prvom kroku sa dusík v podobe amoniaku naviaže na molekulu glutamátu, čím vzniká glutamín. Reakciu katalyzuje glutamínsyntáza (GS). Amoniak môže pochádzať priamo z okolia, alebo vzniká z iných látok (dusičnanov či priamo fixáciou N2). Aminoskupina glutamínu (z amidovej skupiny) sa potom prenáša na α-ketoglutarát, čím znovu vzniká glutamát. Reakciu katalyzuje glutamín oxoglutarát aminotransferáza (GOGAT). Takýmto spôsobom umožňuje GS-GOGAT systém prenos anorganického dusíka (v podobe amoniaku) do organických látok.[4]
Chuť
Receptor pre chuť umami reaguje na všetky L-aminokyseliny, ale najvyššiu afinitu má práve ku glutamátu.[5]
Neurotransmiter
Glutamát je spolu s aspartátom neurotransmiter. Je to najbežnejší neurotransmiter v nervovej sústave stavovcov.[6][7]
Výroba
Kyselina glutámová sa vyrába priemyselne vo veľkom množstve hydrolýzou bielkovín a následným delením zmesi aminokyselín, hlavne hydrolyzátu kvasiniek, pestovaných na substrátoch obsahujúcich škrob (najmä zemiaky, múka, cukrová repa, melasa...).[chýba zdroj
Použitie
V medicíne sa uvažuje o jej využití hlavne pri liečení neurologických porúch, napr. epilepsie, Parkinsonovej choroby, mentálnej retardácie, porúch osobnosti, porúch správania (prevažne u detí), na potlačenie svalovej dystrofie, pri hypoglykemickej kóme, pri liečbe žalúdočných vredov a iných ochorení.[chýba zdroj
V potravinárstve sa používa ako stabilizátor farbív alebo ako antioxidant. Značné množstvo kyseliny sa priemyselne premieňa neutralizáciou na glutaman sodný:
HOOC-CH(NH2)-CH2-CH2-COOH + NaOH → HOOC-CH(NH2)-CH2-CH2-COONa + H2O
Referencie
- ↑ Nomenclature and Symbolism for Amino Acids and Peptides . iupac.qmul.ac.uk, . Dostupné online.
- ↑ ZDRAVOPEDIA. E620 - Kyselina l-glutamová . Zdravopedia, 2023-04-07, . Dostupné online.
- ↑ a b VOET, Donald. Fundamentals of biochemistry : life at the molecular level. Hoboken, NJ : Wiley, 2008. (3rd ed.) Dostupné online. ISBN 978-0-470-12930-2. S. 1067, 1070-1071.
- ↑ HAWKESFORD, Malcolm J.; CAKMAK, Ismail; COSKUN, Devrim. Chapter 6 - Functions of macronutrients☆☆This chapter is a revision of the third edition chapter by M. Hawkesford, W. Horst, T. Kichey, H. Lambers, J. Schjoerring, I. Skrumsager Møller, and P. White, pp. 135–189. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384905-2.00006-6. © Elsevier Ltd.. San Diego : Academic Press, 2023-01-01. DOI: 10.1016/B978-0-12-819773-8.00019-8. Dostupné online. ISBN 978-0-12-819773-8. DOI:10.1016/b978-0-12-819773-8.00019-8 Kapitola 6.1.4.2. Ammonia assimilation, s. 201–281. (po anglicky)
- ↑ GRAVINA, Stephen A.; YEP, Gregory L.; KHAN, Mehmood. Human Biology of Taste. Annals of Saudi Medicine, 2013-05, roč. 33, čís. 3, s. 217–222. Dostupné online . ISSN 0256-4947. DOI: 10.5144/0256-4947.2013.217. (po anglicky)
- ↑ MELDRUM, Brian S.. Glutamate as a Neurotransmitter in the Brain: Review of Physiology and Pathology. The Journal of Nutrition, 2000-04-01, roč. 130, čís. 4, s. 1007S–1015S. Dostupné online . ISSN 0022-3166. DOI: 10.1093/jn/130.4.1007S. (po anglicky)
- ↑ DINGLEDINE, Raymond; MCBAIN, Chris J.. Glutamate and Aspartate Are the Major Excitatory Transmitters in the Brain. Basic Neurochemistry: Molecular, Cellular and Medical Aspects. 6th edition, 1999. Dostupné online . (po anglicky)
Pozri aj
- Glutaman sodný (E 621)
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk